11 October 2011

Kurabiyede mutlu son!

 Yaban mersinli, bademli, tarçınlı, yulaflı vegan kurabiyede mutlu son! 

Akşam çayının yanında ya da spordan önce ufak tefek bir şeyler atıştırmak istediğimde genelde hazır yulaflı bisküvi vesaire şeylere gidiyordu elim. Bir yandan da şunun yerine daha hoş, daha sağlıklı bir şeyler olsa keşke diyordum.  Çeşitli tariflere bakıp araştırdıktan ve bir iki denemeden sonra kurabiyede mutlu sona ulaştım :) Bu kurabiyenin güzel yanı:

1- İçinde katı yağ, rafine şeker, rafine un ve hayvansal gıda bulunmaması
2- Çoook kolay ve çabuk yapılması. Hazırlaması ve ortalığı temizlemesi 10 dk + pişmesi 10 dk = etti 20 dakika.
3- Çok lezzetli olması, yani bence ;)

Şimdi öncelikle fırını 180 derecede ısıtmakla başlıyoruz işe. Kesinlikle 180. Cidden.

Gelelim malzemelere:

2 bardak yulaf ezmesi
1 bardak tam buğday unu
1 çay kaşığı abartma tozu
2 çay kaşığı vanilya
1/2 çay kaşığı toz tarçın
1/2 bardak pekmez
3 buçuk yemek kaşığı zeytinyağı
1/4 bardak su
1 yemek kaşığı öğütülmemiş keten tohumu
1-2 avuç kavrulmuş badem
1-2 avuç kurutulmuş yaban mersini

Kavrulmuş badem yakışır, bademiniz çiğse kavurun. Kırmayın kesmeyin bütün bütün atın. Aslında bakkalda satılan paket bademler bu iş için birebir. Bütün malzemeleri bir kaba koyup kaşıkla iyice yedirene kadar karıştırıyoruz. Fırın kağıdı yayılmış tepsiye bir kaşıkla şap şap diye aralıklı olarak diziyoruz. Islattığımız kaşıkla bu topçukların tepesine de şap şap diye vuruyoruz ki birazcık yassılaşsın. Veriyoruz fırına ama saaaaaaaadece 10 dakika! Bu fırında 10 dakikadan fazla duramam, anlıyor musun beni? Neye benzersem benziyeyim beni 10 dakikada fırından çıkar ve bir süre beni rahat bırak! Soğuduktan sonra kurabiye kavanozuna alabilirsin. Neaaaaa!!??? Kurabiye kavanozun yok mu!!!????? HAAAAAAAAAAYIIIIIIIRRRRRRRR!

Pazar sabahı tam uyanıp ayılmadan, ne yaptığınızın farkına bile varmadan yapıverin, zaten iki dakkada oluyor. Hem sabah sabah ev mis gibi kurabiye koksun, hem de bütün hafta yiyecek güzel bir atıştırmalığınız olsun.

NOT: Eğer yumuşak kurabiye seviyorsanız buraya kadar tamamsınız, ama daha çıtır ve kuru seviyorsanız kurabiyeler soğuduktan sonra, hatta piştikten günler sonra 50 derece gibi düşük bir ısıda fırında zevkinize göre yarım saat ya da daha fazla tutarak hayallerinize daha da yaklaşabilirsiniz.

Pişirme fon müziği: Tony Bennett - Duets II Albümü. Mesela The Lady Is a Tramp.

1 comment:

gamze said...

harika bir kurabiye olduğu muhakkak...canım benim...muhteşemsin!...en kısa zamanda ben de bu kurabiyeye sahip olacağım :))